Itse kasvatetut kasvit ja itsetehdyt asetelmat
Itse kasvatetut kasvit
Oppilaat voivat myydä itse kasvattamiaan kasveja, kuten keväisin kesä- ja äitienpäiväkukkia tai joulun alla sipulikasveja. Lisäksi hyötykasvien, kuten yrttien kasvattaminen onnistuu hyvin sisätiloissa.
Luonnon raaka-aineet
Jos oppilaat haluavat tehdä esimerkiksi joulu- tai pääsiäisasetelmia, he voivat hyödyntää niissä itse keräämiään luonnon raaka-aineita, kuten maahan pudonneita oksia ja käpyjä sekä pieniä kiviä. Jos oppilaat haluavat tehdä kukkakimppuja luonnon kukista, on etukäteen muistettava tarkistaa, mitä kukkia saa poimia ja mitä ei.
Jokaisenoikeudet ja -vastuut on syytä kerrata, jos lähdet metsään keräämään luonnon raaka-aineita. Ota tarvittaessa mukaan kasvi/luontokirja.
Jokaisenoikeudet ja -vastuut lyhyesti
Saat:
- Kerätä luonnonvaraisia marjoja (myös pihlajan- ja katajanmarjoja), sieniä ja rauhoittamattomia kasveja ja kukkia, myös kaupalliseen toimintaan. Eli sillä, minkä takia poimitaan, ei ole merkitystä. Jos et tunne rauhoitettuja kasvilajeja, on parempi jättää ne luontoon kasvamaan.
- Kerätä maasta käpyjä ja kuivia risuja.
- Liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pelloilla, istutuksilla ja pihapiirissä.
Et saa:
- Kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita.
- Ottaa kasvavasta tai kaatuneesta puusta oksia, lehtiä, kuusenkerkkiä, versoja, tuohta, kuorta, pakurikääpää, pihkaa, pettua, mahlaa tai käpyjä; puuta, pajuja tai varpuja ilman maanomistajan lupaa. Eli hakkuutähteitä ei saa kerätä, eikä oksia ottaa tuulen kaatamasta tuoreesta rungosta ilman maanomistajan lupaa.
- Ottaa sammalta, jäkälää tai turvetta ilman maanomistajan lupaa.
- Maa-aineksia kuten kiviä ei saa ottaa toisen maalta ja vedestä ilman maanomistajan lupaa. Vähäisessä määrin voi ottaa kiviä, jos siitä ei ole vähäistä suurempaa haittaa. Toisen maata ei saa kaivaa.
- Niittää kasveja.
- Muistathan, että on olemassa aluekohtaisia kieltoja, joiden nojalla kasvien kerääminen on kielletty – esimerkkinä kansallispuistot ja suojelualueet.
- Kulkea ja yöpyä toisen viljelymailla ja piha-alueella ilman maanomistajan lupaa.
- Häiritä kotirauhaa esimerkiksi meluamalla.
- Häiritä tai vahingoittaa lintujen pesintää tai muita riistaeläimiä.
- Tehdä avotulta ilman maanomistajan lupaa.
- Roskata ympäristöä.
- Pitää koiraa kytkemättömänä yleisellä uimarannalla, lasten leikkipaikaksi varatulla alueella, hiihtoladulla/kuntopolulla, urheilukentällä, taajama-alueella tai toisen alueella.
- Pitää koiraa vapaana 1.3.–19.8. välisenä aikana, poikkeuksia lukuunottamatta.
- Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa.