Mitä tarkoittaa varainhankinta?
Opintoretkiin liittyvän varainhankinnan yleiset periaatteet
- Suomen perustuslain (731/1999) 16 §:n mukaan jokaisella lapsella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen.
- Opetuksen käsite kattaa myös koulun työaikana pidetyt opintoretket ja leirit sekä muun koulun ulkopuolelle suuntautuvan toiminnan.
- Maksuttomuus tarkoittaa sitä, että opetuksesta ei saa aiheutua oppilaalle kustannuksia.
- Perustuslaki sisältää myös säännökset yhdenvertaisuudesta ja kieltää ihmisten asettamisen eri asemaan ilman hyväksyttävää perustetta (6 §).
- Taloudellisesta asemasta riippumatta kaikilla lapsilla on oikeus perusopetuslaissa tarkoitettuun opetukseen.
- Jokaisella oppilaalla on mahdollisuus osallistua koulun opetussuunnitelman ja siihen perustuvan vuotuisen suunnitelman mukaiseen opintoretkeen tai leirikouluun, vaikka hän tai hänen huoltajansa eivät osallistuisi varojen keruuseen.
- Varainhankinta perustuu vapaaehtoisuuteen oppilaiden, huoltajien ja opettajan näkökulmasta.
- Kaikki kerättävät varat ovat jokaiselle ryhmän jäsenelle yhteisesti kuuluvaa omaisuutta riippumatta lapsen tai huoltajan panostuksesta varainhankintaan, toisin sanoen kukaan huoltaja ei voi "korvamerkitä" maksamiaan rahoja tietylle lapselle.
- Jos oppilas ei halua osallistua opintoretkeen tai leirikouluun, hänelle järjestetään kouluopetusta jonkun muun ryhmän kanssa retken ajan.
- Opettaja ei ole velvoitettu osallistumaan varainhankintaan, eikä hänellä saa olla käyttöoikeuksia luokan retkikassaan.
- Varainhankinta voidaan järjestää ja toteuttaa eri tavoin:
- itsenäisesti huoltajien suorittamana, jolloin koulu ei ole lainkaan varainhankinnassa mukana. Tällöin huoltajat suunnittelevat ja toteuttavat varainhankinnan itse ja päättävät, miten varat annetaan oppilaiden toimintaa varten. Varojen käytön periaatteet on kuitenkin hyvä selkeyttää heti alussa koulun kanssa neuvotellen, sillä valmistautuminen esimerkiksi leirikouluhankkeisiin saattaa kestää useamman vuoden.
- koulun taloudellisten edellytysten puitteissa ja hakemusta vastaan, esim. koulu antaa avustusta luokan kuljetus- ja pääsymaksukuluihin, tai kouluruokailun perumisesta säästynyt summa käytetään opintoretken ruokailukustannuksiin
- tapahtuu pääasiassa koulun ulkopuolisella ajalla, mutta voi tapahtua myös kouluajalla, jolloin koululla on oltava selkeät ohjeet luokkien ja ryhmien yhdenvertaisuudesta
- Yritykset ja yksityishenkilöt eivät saa harjoittaa varainhankintaa. Yksityishenkilö saa kuitenkin toimia kampanjan vastuuhenkilönä, kunhan hän ei kerää varoja itselleen.
Koululuokkien varainhankinta ja verotus
Koululuokkien varainhankinnan on katsottu jäävän verotuksen ulkopuolelle silloin, kun:
- Varoja kerätään oppilasryhmän yhteiseen hyvään, kuten yhdessä toteutettavaa leirikoulua, opintoretkeä tai muuta vastaavaa koulun opetukseen liittyvää toimintaa varten. Varainhankintaa ei harjoiteta rekisteröidyn yhdistyksen tai muun oikeushenkilön kautta, vaan se tapahtuu yhdessä oppilaiden sekä heidän huoltajiensa kanssa esimerkiksi luokkatoimikunnan muodossa.
- Ansaitut varat jaetaan tasan koko ryhmälle: ketään ei saa suosia esimerkiksi varainhankinnan aktiivisuuden tai kerätyn summan perusteella. Toisin sanoen, jos joku luokan oppilaista ei pystyisi tai haluaisi osallistua varainhankintaan, tai luokkaan liittyisi uusi oppilas hetki ennen opintoretkeä, he saisivat siitä huolimatta osallistua opintoretkelle varainhankinnan avulla ansaituilla rahoilla.
- Varainhankinta on laajuudeltaan pienimuotoista: kerätty opintoretkikassa saa olla enintään 15 000 euroa ja myynnin tulee olla kampanjaluonteista, eli ei jatkuvaa tai säännöllisesti toistuvaa. Tällöin summasta ei veloiteta myöskään arvonlisäveroa.
Myyntiin liittyvä varainhankinta on tuloverosta vapaata, kun:
- Ostaja tietää tukevansa ostoksellaan yhdistyksen, joukkueen tai luokkatoimikunnan (koululuokan) toimintaa.
- Tuotteesta maksetaan normaalia korkeampi hinta, jotta ryhmälle jää siitä tuotto-osuus.
- Myynti tapahtuu ryhmän jäsenten, ei kenenkään tehtävään palkatun henkilön, toimesta.
- Myynti suuntautuu rajatulle asiakaskunnalle ryhmän jäsenten lähipiirissä.
- Myynti on satunnaista ja kampanjaluonteista, eikä ryhmällä ole olemassa omaa vakituista myyntipistettä.
- Ryhmän mahdollisilla Facebook- tai nettisivuilla mainostaminen on kielletty. Sallittua on ryhmän sähköpostijakelulistojen käyttäminen, ilmoittaminen ryhmän omilla sivuilla (esim. Facebook-seinä) sekä sosiaalisen median kontaktien käyttäminen varainhankinnassa.
- Toiminnan järjestämiseen ei liity riskiä, se ei vaadi sitoutunutta pääomaa eikä vieraan pääoman käyttöä.
HUOM! Viime kädessä asiasta päättää kuitenkin aina verottaja, eli on suositeltavaa, että käyttäjä tutustuu varainhankinnan verotukseen hyvissä ajoin itsenäisesti. Luokkatoimikuntien varainhankinnan verotuksen tarkat ohjeet löytyvät vero.fi:n sivuilta.
Rahankeräyslupa
- Opetusryhmät saavat järjestää rahankeräyksen ilman rahankeräyslupaa tai pienkeräysilmoitusta tilaisuudessa, jolla on ennalta määrätty alkamis- ja loppumisajankohta sekä ohjelmallinen sisältö, esim. koulun myyjäisten yhteydessä järjestettävät miniatyyriarpajaiset.
- Mukana tulee olla vähintään yksi täysivaltainen henkilö, joka on vastuussa rahankeräyksestä.
- Rahaa voidaan kerätä vain opetusryhmän tai koulun järjestämässä tilaisuudessa.
- Opetusryhmät eivät saa järjestää rahankeräystä esimerkiksi internetissä tai sosiaalisessa mediassa.
- Tilaisuudessa kerätyt varat on käytettävä opiskelun edistämiseen, kuten opintoretken tai leirikoulun rahoittamiseen.
- Lisätietoja rahankeräyksiin liittyvistä säännöksistä on saatavilla esimerkiksi Poliisin kotisivuilta.
Lue lisää, esim.: