Roskienkeruu ja ympäristön siistiminen (Sponsorit)
Roskaaminen aiheuttaa kustannuksia
Ympäristöä roskataan niin paljon, ettei siihen riitä vain kaupungin työntekijöiden panos, vaan meitä jokaista tarvitaan mukaan. Esimerkiksi Jyväskylässä käytettiin rahaa 713 000 euroa yleisten alueiden puhtaanapitoon vuonna 2022. Summa sisälsi roskien siivoamisen, kaupungin roska-astioiden tyhjennykset sekä puistoalueiden kevät- ja syyssiivoukset. Töhrynpoiston kustannukset olivat puolestaan 47 000 euroa. Pääkaupunkiseudulla ympäristön siivouksen hintalappu on huomattavasti suurempi! Mitä enemmän aikaa kaupungin työntekijöillä menee roskien siivoukseen, sitä vähemmän heillä jää aikaa varsinaiseen viheralueiden hoitotyöhön.
Roskienkeruuta sponsorien tuella
Olisiko siis korkea aika tehdä asialle jotain? Miettikää yhdessä, mikä olisi sopiva siivouksen kohde: koulun ympäristö, lähimetsä, puisto tai lähikaupan edusta? Voitte ottaa yhteyttä myös sellaisiin yrityksiin, joiden arvoihin kuuluu ympäristöstä huolehtiminen, jolloin myös yleishyödyllinen siistiminen olisi sen brändille eduksi. Jos saatte tempaukselle yhden tai useamman sponsorin, sopisiko siivouksen kohteeksi esimerkiksi yrityksen pihamaa? Sponsorina voi toimia myös yksittäiset ihmiset (esim. luokan huoltajia), joista jokainen lahjoittaa yhteiseen pottiin itselleen sopivan summan. Roskia keräämällä oppilaat saavat hyötyliikuntaa ja hyödyllistä ympäristökasvatusta sekä huomaavat omat vaikutusmahdollisuutensa lähiympäristössä, mikä lievittää mm. ilmastoahdistusta.
Siivoustapoja:
- Suurin osa roskista on siistejä, joten voitte kerätä ne paljain käsin tai ohuin hanskoin. Muistakaa pestä kädet huolellisesti keräämisen jälkeen.
- Tupakantumpit: Suojatkaa kädet esim. paperinenäliinalla, leipä- tai hedelmäpussilla, maahan pudonneella lehdellä, maasta löytyvillä parilla pienellä tikulla, tms.
- Huom! Kerätkää hyvissä ajoin talteen pieniä muovipusseja, joita voitte käyttää märkien ja likaisten roskien poimimiseen. - Rikottu lasi: Jos (viilto)suojakäsineitä ei ole mahdollista käyttää, voitte kerätä pienetkin lasinsirut pois rikkalapion ja harjan avulla. Muistakaa olla varovaisia ja huolellisia!
- Huumeruiskut: Lapset eivät saa kerätä huumeruiskua, vaan näyttävät sen aikuiselle. Aikuinenkaan ei koske piikkipäähän, vaan panee huumeruiskun toisesta päästä suljettuun, piikin kestävään astiaan.
- Tienvarret: Kerätkää roskat yhdeltä puolelta tietä kerrallaan. Turvallisin tapa etenemiseen on käyttää tien vasenta reunaa ja kulkea liikennettä vastasuuntaan. Tie tulee ylittää suojatietä tai alikulkutunnelia pitkin. Jos sellaista ei ole, tehkää se kohdasta, josta on hyvä näkymä molempiin suuntiin tietä.
- Huom! Arvioikaa aina ensin tienvarren turvallisuus: vilkkaasti liikennöidyt tiet eivät ole lapsia varten, esim. moottoriteiden varsilla jalankulku on kielletty ja siivoamisen hoitavat aina ammattilaiset. - Moni roskien kerääjä (huoltaja) saapuu paikalle omalla autolla. Auto tulee pysäköidä aina P-paikalle tai levikkeelle, kun taas pientareelle tai linja-autopysäkeille ei saa pysäköidä.
- Roskien toimitus: Suuret roskat ja roskamäärät voi olla syytä toimittaa kaatopaikalle (maksullista). Joissain kaupungeissa roskien nouto on mahdollista tilata kaupungilta. Yleisesti ottaen roskat voidaan viedä oman taloyhtiön / kodin sekajäteastiaan (esim. syväkeräysastiat).
- Jos roskia on mahdollista kierrättää, voitte ottaa useita (pahvi)laatikoita/jätesäkkejä mukaan ja jaotella keruun aikana/jälkeen roskat esim. metalli-, lasi-, muovi- ja ongelmajätteisiin ja toimittaa ne asianmukaisiin kierrätysastioihin. Jos ette tiedä, mihin mikäkin roska kuuluu, kokeilkaa esim. Kierrätysbottia .
Varustus kuntoon:
- varoitusliivi tai näkyvä vaatetus
- jalkaan tukevapohjaiset suojaavat kengät
- suojaavat vaatteet
- käsiin viiltosuojakäsineet tai muut (vahvat) hanskat
- roskapihdit, rikkalapio ja harja, tms. roskien poimimiseen (osa roskista voi olla teräviä) - Huom! Osa kirjastoista lainaa roskapihtejä.
- roskapussit, jätesäkit (esim. eri väristen pussien avulla voidaan lajitella roskia jo keruun aikana)
- juomapullo
MUISTILISTA:
- Sponsorikirje, jolla lähestytään yritystä ja ehdotetaan yhteistyötä, ks. Hyvän mielen haasteet : ESIMERKKI_ Sponsorikirje (€) (2).pdf 12.31 KB
- Sponsoreita voidaan etsiä myös kohtaamalla heitä kasvotusten tai soittamalla heille puhelu, esim.
- Myyntipuhe yritykselle:
"Hei. Minä olen ...(nimi, koulu/ryhmä). Järjestämme tällaisen ... (toiminta-ajatus, missä, milloin). Haluaisitteko lahjoittaa meille jonkin palkinnon meidän ... (tapahtuman nimi)? Saatte samalla mainosta ko. tapahtumassa / mainoksissa / tapahtumasta kirjoitetussa raportissa, jota voitte jakaa omissa some-kanavissanne."
- Ajankohdasta tiedottaminen kaikille tapahtumaan osallistujille ja riittävän osallistujamäärän varmistaminen
- Valmistelut, kuten roskapussien, jätesäkkien, hanskojen ja mahdollisesti roskapihtien hankinta
- Ohjeistus roskien turvallisesta keruusta tapahtuman alussa
- Tapahtuman dokumentointi iloisin kuvin sponsoroivalle yritykselle (oppilaat toteuttavat ohjatusti)
- Tekstin kirjoittaminen ja sopivien kuvien valitseminen sekä valmiin raportin eli kiitoskirjeen lähettäminen sponsorille (lapset toteuttavat ohjatusti, jos mahdollista, ja heidän ajatuksensa tapahtumasta): ESIMERKKI_ Kiitoskirje sponsoreille.pdf 12.14 KB
- Yhdessä sovitun summan maksu ryhmän pankkitilille
Lue lisää, esim.