Pakastetut/kuivatut koivunlehdet
Jokaisenoikeudet ja -vastuut
Suomessa perinteiset jokamiehenoikeudet, nykyisin nimeltään jokaisenoikeudet, antavat ainutlaatuiset mahdollisuudet liikkua vapaasti luonnossa ja nauttia metsän antimista. Lähes 90 prosenttia Suomen maapinta-alasta on jokaisenoikeudella käytettävissä ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Jokaisenoikeudet koskevat myös Suomessa vierailevia ulkomaalaisia. Luonnossa liikkumiseen ei tarvita maanomistajan lupaa, eikä jokaisenoikeuksista tarvitse maksaa. Jokainen suomalainen saa vapaasti kerätä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja joitakin luonnonsuojelulaeissa rauhoitettuja lajeja lukuun ottamatta.
Monia yrttejä, kuten puitten lehtiä, versoja, varpuja, jäkäliä, sammalta, tuohta, pajuja, käpyjä sekä erikoisluonnontuotteita, kuten pettua ja mahlaa, ei ole sallittua kerätä jokaisenoikeuden nojalla. Niiden keruuseen on aina syytä pyytää lupa maanomistajalta. Tämä koskee myös julkisyhteisöjen mailla tapahtuvaa keruuta. Jokaisenoikeuksiin liittyy myös vastuu yhteisestä kansallisomaisuudestamme, puhtaasta luonnosta. Luonnon rauhaa ei saa rikkoa ja roskaaminen ja vahingonteko ovat rikoksia. Luonto on herkkä ja se uudistuu hitaasti, joten luonnossa liikuttaessa on vältettävä rikkomasta sen tasapainoa.
Ota mukaan metsään:
- ämpäri/kori
- veitsi
- säähän sopivat vaatteet ja kengät
- Älä unohda nauttia eväistä ja metsässä olosta!
- Muista tehdä punkkitarkastus metsäretken jälkeen.
Koivunlehtien pakastaminen:
1. Kerää ensin eri koivuista oksia ja revi vasta sitten niistä lehdet irti. Jos haluat mahdollisen voimakkaan tuoksun, kerää hieskoivun lehtiä ennen juhannusta.
2. Laita tuoreita koivunlehtiä kahvin suodatinpussiin niin paljon kuin mahtuu.
3. Taita suodatinpussin suun reuna kaksin kerroin ja nido se nitojalla kiinni.
4. Laita pussit pakasteeseen pakasterasiassa tai muovipussissa, jotta niihin ei tartu vieraita hajuja.
5. Ota pakastetut lehtipussit sulamaan samaan aikaan, kun aloitat saunan lämmityksen.
6. Kaada suodatinpussissa olevien pakastettujen lehtien päälle kiehuvaa vettä ja anna hautua noin 20 minuuttia. Lisää haaleaa löylyvettä ja nauti kesäisestä tuoksusta.
Koivunlehtien kuivattaminen:
1. Kerää ensin eri koivuista oksia ja revi vasta sitten niistä lehdet irti. Jos haluat mahdollisen voimakkaan tuoksun, kerää hieskoivun lehtiä ennen juhannusta.
2. Kuivaa lehdet kuivurilla tai sanomalehden tai tarjottimen päällä sisätiloissa tai saunan lauteilla.
3. Kun lehdet ovat rapisevan kuivia, jaa ne ilmaviin pusseihin, kuten kahvin suodatinpusseihin. Sulje pussit niiteillä. Säilytä pussit ilmatiiviissä purkissa valolta suojattuna.
4. Jos tuoksuja tekee lahjaksi, pussit kannattaa kääriä kauniimpaan käärepaperiin ja koristella esim. kartongista leikatuin vihrein lehdin.
Päälle voi kirjoittaa käyttöohjeen:
Kun talvella tulee ikävä kesää, ota tämä tuoksupussi käyttöön! Rutistele kevyesti pussia siten, että lehdet murskautuvat, jolloin niistä irtoaa enemmän tuoksua. Laita sitten pussi löylyvatiin ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Pussi saa hautua vedessä saunan lämpenemisen ajan eli n. 30 min. Ihana kesäntuoksuinen sauna on nyt valmis!
Muita käyttötarkoituksia:
- Koivunlehtiä voidaan liottaa vesiastiassa niin kauan, että niistä lähtee väri. Sitten lehdet siivilöidään pois, ja neste pullotetaan. Tätä nestettä voidaan lorauttaa löylyveden sekaan tuomaan kesäistä tuoksua saunomiseen.
- Tuoreita, pakastettuja tai kuivattuja koivunlehtiä voidaan käyttää myös juomissa teen tavoin tai siman valmistukseen.
- Kuivatuista lehdistä voidaan valmistaa muihin luonnonyrtteihin sekoitettuna viherjauhetta, joka on erinomainen ravinto- ja kuitulisä ruokiin.
- Vanhaksi menneitä pakastettuja/kuivattuja koivunlehtiä voi käyttää raikkaiden (jalka)kylpypommien valmistukseen.
Lue lisää, esim.