Ruokahävikkihaaste (Sponsorit)
Tiesittekö, että ...
... maailmassa joka neljäs ihminen kamppailee päivittäisestä ruuastaan samalla, kun noin kolmannes maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy syömättä roskiin tai biojätteeksi?
... jos ruokahävikki olisi maa, se olisi maailman kolmanneksi suurin päästöjen aiheuttaja, sillä se tuottaa keskimäärin 8% maailman kasvihuonepäästöistä?
... ruokahävikin ympäristövaikutus on neljä kertaa suurempi kuin kaikilla maailman lennoilla yhteensä?
... ruokahävikki on myös erittäin kallista, sillä se maksaa globaalisti lähes biljoona euroa vuodessa?
... ruokaa menee hukkaan Suomen ravintoloissa yhden vuoden aikana jopa 80 milj. kilogrammaa?
... pelkästään suomalaisen koulusektorin ruokahävikin vuosittainen kustannus on jopa 25 milj. euroa?
... kyseessä on globaali haaste, jonka inhimilliset ja ympäristölliset kustannukset ovat valtavat!
Lukekaa lisää ruokahävikistä täältä. Ruokahävikkihaaste KOULUSSA 1.
Suunnitelkaa koulun ruokahävikkihaaste. Tehkää siitä mainosjuliste joko käsin tai digitaalisesti esim.
Canva-ohjelmalla .
2.
Etsikää koulullenne sponsori, joka on valmis tukemaan ruokahävikkihaastettanne. Laatikaa
sponsorikirje, ks.
Hyvän mielen haasteet.
3.
Tiedottakaa haasteesta koulun oppilaita, henkilökuntaa ja kotiväkeä. Järjestäkää luokissa tai koulun tilaisuuksissa esityksiä, jotka käsittelevät ruokahävikin vaikutuksia ympäristöön. Keskustelkaa yhdessä siitä, miten jokainen voi tehdä osansa ruokahävikin vähentämiseksi. Esim. kouluruokalan henkilökunnan kannattaa suunnitella ruokailut siten, että annoskoot ja tarjoilumäärät ovat tarkoituksenmukaisia. Oppilaille kannattaa antaa esimerkkejä terveellisestä lautasmallista ja kannustaa ottamaan vain sen verran ruokaa, mitä he todella syövät.
4.
Toteuttakaa haaste. Ruokahävikin määrää voidaan mitata ja seurata (esim.
kg / päivä) ja se voidaan muuttaa havainnolliseen muotoon mm. pylväsdiagrammien avulla.
5.
Raportoikaa haasteesta sponsorille ja muille tahoille. Kirjoittakaa siitä lyhyt ja selkeä kuvaus (oppilaiden ajatukset aiheesta), johon liitätte myös kuvia (ja videoita). Muistakaa varmistaa, että kuvissa esiintyvillä henkilöillä on kuvauslupa. Raportin saatuaan yritys toimittaa sovitun sponsorisumman tai -tuotteet koulullenne. Ks.
Hyvän mielen haasteet (Kiitoskirje).
Huom! Ruokahävikkihaasteen tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä askel kerrallaan. Pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus pitkällä aikavälillä!
Ruokahävikkihaaste KOTONA
- Suunnittele ateriat etukäteen: Tee viikottainen ruokalista ja suunnittele ateriat huolellisesti. Kirjoita ylös tarvittavat ainesosat ja tee ostoslista sen perusteella. Näin vältät yliostamisen ja ruoan turhanpäiväisen pilaantumisen.
- Osta vain tarpeen mukaan: Pyri ostamaan vain tarvitsemasi määrä ruokaa. Vältä houkutusta ostaa suuria eriä tai tarjoustuotteita, jos et pysty käyttämään niitä ennen niiden vanhenemista.
- Hyödynnä jääkaappi ja pakastin: Säilytä ruoka oikein jääkaapissa ja pakastimessa. Opettele tuntemaan eri tuotteiden säilyvyysajat ja käytä vanhenevat ainekset ensin. Voit myös pakastaa ylijäämäruokaa myöhempää käyttöä varten.
- Käytä tähteet luovasti: Keksitkö uusia tapoja hyödyntää ruoan tähteitä? Esimerkiksi ylijääneestä riisistä voi tehdä paistoksen tai wokkiruokaa, ylikypsistä hedelmistä voi valmistaa smoothieita tai leivonnaisia. Ole luova ja kokeile erilaisia reseptejä!
- Seuraa ruokahävikkiäsi: Pidä kirjaa ruokahävikistäsi esimerkiksi viikon ajan. Näin saat paremman käsityksen siitä, mitkä ruoat jäävät usein käyttämättä, ja voit tehdä tarvittavia muutoksia ostos- ja ruokailutottumuksiisi.
- Jaa tietoa ja innosta muita: Kutsu ystäviäsi, perhettäsi tai työtovereitasi mukaan ruokahävikkihaasteeseen. Jaa vinkkejä ja reseptejä toisten kanssa, ja kannusta muitakin tekemään ympäristöystävällisiä ruokavalintoja.