Sähkönsäästöhaaste (Sponsorit)

Matalampi sisälämpötila edistää hyvinvointia
Tilojen lämmitys nappaa valtaosan suomalaisten energiankulutuksesta. Laskemalla pari astetta huoneen lämpötilaa (suositus 20-22 astetta) saadaan aikaan merkittäviä säästöjä. Viileämpään oloon tottuu nopeasti, ja moni raikkaaseen fiilikseen sopeutunut kokeekin pian aikaisemman lämpötilan tunkkaiseksi. Näin ollen viileämmässä. tilassa oleskelun hyötyjä ovat esim. kehon aineenvaihdunnan tehostuminen, virkeämpi olo, vähäisempi sisäilmaoireilu, parempi unen laatu sekä huonekasvien parempi vointi.

SÄHKÖNSÄÄSTÖHAASTE KOULUSSA (kesto esim. 2 x 1 vk tai 1 kk)
1. Tehkää suunnitelma:
Onnistunut kampanja tarvitsee selkeän suunnitelman ja tehtäväjaon. Kuka on päävastuussa kampanjasta: joku tietty luokka opettajansa kanssa, oppilaskunta vai henkilökunnasta koostuva työryhmä? Milloin kampanja kannattaa toteuttaa: syksyn pimetessä vai talven kylmimpinä kuukausina? Jotta vertailu olisi mahdollista, tarvitsette tiedot koulurakennuksen sähkönkulutuksesta edelliseltä vuodelta vastaavana ajankohtana tai lämmityskautena. Muistakaa huomioida myös sähkön hintamuutokset!
2. Etsikää sponsori: Kampanjalle voisi sopia sponsoriksi esim. paikallinen sähköverkkoyhtiö, jolla on jakeluverkon haltijana oikeus siirtää sähköä kyseisellä alueella. Se maksaisi esimerkiksi kampanjan aikana tehdyistä säästöistä jäävän erotuksen koululle, joka jakaisi säästön tasan kaikille luokille tai hankkisi rahalla esim. oppilaskunnan ehdottamia välineitä luokille. Vaihtoehtoisesti säästynyt summa voitaisiin antaa palkinnoksi suurimman sähkönsäästön tehneen luokan opintoretkikassaan. Lue lisää sponsoroinnista Hyvän mielen haasteista.
3. Tietoisuuden lisääminen: Aloittakaa kampanja tiedottamalla koulun henkilökuntaa, oppilaita ja huoltajia sähkönsäästön tärkeydestä ja sen vaikutuksista ympäristöön. Tehkää julisteita ja jakakaa esitteitä, joissa korostetaan energiankulutuksen vähentämisen merkitystä. 

A) Sähkönsäästövinkkejä KOULUUN:
Kouluissa suurin sähkösyöppö voi vaihdella riippuen koulun koosta, rakenteesta ja käytännöistä. On tärkeää tehdä energiankulutuksen kartoitus koulurakennuksessa, jotta voidaan keskittyä kohdistettuihin energiansäästötoimenpiteisiin ja tehokkuuden parantamiseen energiasyöpöillä alueilla. Tässä on joitakin yleisiä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa suurimman sähkönkulutuksen kouluissa:

B) Sähkönsäästövinkkejä KOTIIN:

4. Energiankulutuksen seuranta: Voitte asentaa energiamittareita tai -mittauslaitteita luokkahuoneisiin, koulun käytäviin ja yleisiin tiloihin sekä erillisiin laitteisiin, kuten valaistukseen ja tietokoneisiin. Voitte hyödyntää myös energiankulutuksen seurantaohjelmia, jotka auttavat havaitsemaan suurimmat energiasyöpöt ja seuraamaan sekä analysoimaan sähkönkulutusta. Ohjelmistot tarjoavat reaaliaikaista tietoa sähkönkulutuksen jakautumisesta eri tilojen tai laitteiden välillä eri ajanjaksoilla sekä vinkkaavat mahdollisista säästötoimenpiteistä. Jos mittareita ja ohjelmia ei ole mahdollista käyttää, lämpötilojen tarkkaileminen ja säätäminen voidaan tehdä myös lämpömittareita käyttämällä. Mahdollisimman tarkan lämpötilan mittaamiseksi se tulisi suorittaa etäällä ikkunoista sekä seinistä ja noin 1-1,5 metrin korkeudella lattiasta. Tällöin lukeman tulisi vastata parhaiten huoneen todellista lämpötilaa.
5. Raportointi: Mahdollisesti kampanjan aikana mutta ehdottomasti sen päätteeksi koulun vastuuryhmä kirjoittaa sekä raportoi (mahdollisista) saavutetuista säästöistä sponsorille ja koko koululle.
6. Palkitseminen: Palkitkaa esim. aktiivisimmat luokat, jotka ovat tehneet merkittävimpiä säästöjä energiankulutuksessa mitattavan ajanjakson aikana. Palkintona voi olla sähkönkulutuksessa säästetyt eurot esim. ko. luokan opintoretkikassaan. Vaihtoehtoisesti säästetty summa voidaan jakaa kaikkien koulun luokkien kesken tasan, jolloin jokainen luokka saa hankkia tarpeitaan vastaavia välineitä.
7. Jatkuvuus: Tavoitelkaa sähkönsäästökampanjan jatkuvuutta koulussa (esim. kaksi viikkoa vuodessa - yksi syys- ja yksi kevätlukukaudella). Sähkön säästämiseen kannattaa kannustaa myös kampanjan päättymisen jälkeen ja integroimaan se osaksi koulun päivittäisiä rutiineja.

Lue lisää, esim.
Hyvän mielen haasteet
Sähkönsäästövinkkejä
Sähkönsiirto

Myynti, Tuote, DIY

Luokkalehti ja lehtijutun kirjoittaminen

Ovatko oppilaat järjestäneet tai aikeissa järjestää tapahtumia? He voisivat kirjoittaa niistä uutisjuttuja omaan luokkalehteensä saaden samalla tärkeitä kokemuksia toimittajan työstä. Jos luokkalehden tekeminen ei inspiroi teitä, voisitteko kokeilla esim. reseptikirjan tai kalenterin tekoa?

Tapahtuma, Myynti, Palvelu, Tuote, Sponsori

"Onginta"

Perinteisen tai ekologisen/aineettoman onginta-aktiviteetin voi järjestää esim. osana diskoa tai lasten minimarkkinoita. Jännitys on taattu, olipa palkintona sitten pieni tavara, herkku tai aineeton lahja. Vain mielikuvitus on rajana! Voisitteko löytää tähän aktiviteettiin sponsorilahjoituksia?

Myynti, Palvelu, Lapset

Hyvät käytöstavat asiakaspalvelussa

Hyvät käytöstavat ovat erittäin tärkeitä, kun kohdataan muita ihmisiä. Myös omien tuotteiden, palveluiden ja tapahtumien myynnissä sekä mainostamisessa tarvitaan asiakaspalvelutaitoja. Harjoittele vaikka peilin edessä tai lähipiirin seurassa!