Sähkönsäästöhaaste (Sponsorit)
Matalampi sisälämpötila edistää hyvinvointia
Tilojen lämmitys nappaa valtaosan suomalaisten energiankulutuksesta. Laskemalla pari astetta huoneen lämpötilaa (suositus 20-22 astetta) saadaan aikaan merkittäviä säästöjä. Viileämpään oloon tottuu nopeasti, ja moni raikkaaseen fiilikseen sopeutunut kokeekin pian aikaisemman lämpötilan tunkkaiseksi. Näin ollen viileämmässä. tilassa oleskelun hyötyjä ovat esim. kehon aineenvaihdunnan tehostuminen, virkeämpi olo, vähäisempi sisäilmaoireilu, parempi unen laatu sekä huonekasvien parempi vointi.
SÄHKÖNSÄÄSTÖHAASTE KOULUSSA (kesto esim. 2 x 1 vk tai 1 kk)
1. Tehkää suunnitelma: Onnistunut kampanja tarvitsee selkeän suunnitelman ja tehtäväjaon. Kuka on päävastuussa kampanjasta: joku tietty luokka opettajansa kanssa, oppilaskunta vai henkilökunnasta koostuva työryhmä? Milloin kampanja kannattaa toteuttaa: syksyn pimetessä vai talven kylmimpinä kuukausina? Jotta vertailu olisi mahdollista, tarvitsette tiedot koulurakennuksen sähkönkulutuksesta edelliseltä vuodelta vastaavana ajankohtana tai lämmityskautena. Muistakaa huomioida myös sähkön hintamuutokset!
2. Etsikää sponsori: Kampanjalle voisi sopia sponsoriksi esim. paikallinen sähköverkkoyhtiö, jolla on jakeluverkon haltijana oikeus siirtää sähköä kyseisellä alueella. Se maksaisi esimerkiksi kampanjan aikana tehdyistä säästöistä jäävän erotuksen koululle, joka jakaisi säästön tasan kaikille luokille tai hankkisi rahalla esim. oppilaskunnan ehdottamia välineitä luokille. Vaihtoehtoisesti säästynyt summa voitaisiin antaa palkinnoksi suurimman sähkönsäästön tehneen luokan opintoretkikassaan.
Lue lisää sponsoroinnista Hyvän mielen haasteista.
3. Tietoisuuden lisääminen: Aloittakaa kampanja tiedottamalla koulun henkilökuntaa, oppilaita ja huoltajia sähkönsäästön tärkeydestä ja sen vaikutuksista ympäristöön. Tehkää julisteita ja jakakaa esitteitä, joissa korostetaan energiankulutuksen vähentämisen merkitystä.
A) Sähkönsäästövinkkejä KOULUUN:
Kouluissa suurin sähkösyöppö voi vaihdella riippuen koulun koosta, rakenteesta ja käytännöistä. On tärkeää tehdä energiankulutuksen kartoitus koulurakennuksessa, jotta voidaan keskittyä kohdistettuihin energiansäästötoimenpiteisiin ja tehokkuuden parantamiseen energiasyöpöillä alueilla. Tässä on joitakin yleisiä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa suurimman sähkönkulutuksen kouluissa:
- Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät: Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät voivat aiheuttaa suurta energiankulutusta kouluissa, erityisesti talvikuukausina tai alueilla, joissa ilmastointi on tarpeen ympäri vuoden. Huonosti eristetyt rakennukset tai vanhat lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät voivat johtaa lisääntyneeseen energiankulutukseen.
- Valaistus: Valaistus voi olla yksi suurimmista sähkönkuluttajista kouluissa. Perinteiset hehkulamput ja loisteputket kuluttavat enemmän energiaa kuin energiatehokkaat LED-lamput. Käytävillä, luokkahuoneissa ja muissa tiloissa olevat valot voivat olla päällä pitkiä aikoja, vaikka niitä ei tarvittaisi.
- Tietokoneet ja elektroniset laitteet: Kouluissa käytetään runsaasti tietokoneita, tulostimia, projektoreita ja muita elektronisia laitteita. Pitkät käyttöajat ja laitteiden valmiustilaan jättäminen voivat lisätä energiankulutusta. Lisäksi vanhat tai tehottomat laitteet voivat kuluttaa enemmän sähköä. Opetelkaa siis oikeaoppista laitteiden sammuttamista käytön jälkeen. Kouluissa kannattaa käyttää ajastimia tai automaattisia virrankatkaisijoita laitteiden, kuten tietokoneiden, tulostimien ja kopiokoneiden sammuttamiseen pitkien käyttämättömyysjaksojen aikana, kuten koulupäivien päätteeksi, viikonlopuiksi ja loma-ajoiksi.
- Keittiö ja ruokasali: Kouluissa, joissa on suuri ruokala ja keittiö, suuri osa sähköstä voi kulua ruoanvalmistuslaitteisiin, kylmälaitteisiin ja ruokasalin valaistukseen.
- Vedenlämmitys: Koulurakennuksissa voi olla tarve lämmittää suuri määrä vettä esimerkiksi ruoanvalmistukseen, käsienpesuhygieniaan ja muihin tarpeisiin.
B) Sähkönsäästövinkkejä KOTIIN:
- Laske kodin lämpötilaa.
- Lotraa vähemmän lämmintä vettä.
- Kodin sähkölaitteiden, kuten valaisimien, viihde-elektroniikan, pesu- ja tiskikoneen, kylmälaitteiden sekä sähkösaunan mahdollisimman energiatehokas käyttö.
- Jos tuuletat, tuuleta nopeasti ristivedolla ja käännä siksi aikaa lämmitystä pienemmälle.
- Pidä villashaali käden ulottuvilla ja villasukat jalassa.
4. Energiankulutuksen seuranta: Voitte asentaa energiamittareita tai -mittauslaitteita luokkahuoneisiin, koulun käytäviin ja yleisiin tiloihin sekä erillisiin laitteisiin, kuten valaistukseen ja tietokoneisiin. Voitte hyödyntää myös energiankulutuksen seurantaohjelmia, jotka auttavat havaitsemaan suurimmat energiasyöpöt ja seuraamaan sekä analysoimaan sähkönkulutusta. Ohjelmistot tarjoavat reaaliaikaista tietoa sähkönkulutuksen jakautumisesta eri tilojen tai laitteiden välillä eri ajanjaksoilla sekä vinkkaavat mahdollisista säästötoimenpiteistä. Jos mittareita ja ohjelmia ei ole mahdollista käyttää, lämpötilojen tarkkaileminen ja säätäminen voidaan tehdä myös lämpömittareita käyttämällä. Mahdollisimman tarkan lämpötilan mittaamiseksi se tulisi suorittaa etäällä ikkunoista sekä seinistä ja noin 1-1,5 metrin korkeudella lattiasta. Tällöin lukeman tulisi vastata parhaiten huoneen todellista lämpötilaa.
5. Raportointi: Mahdollisesti kampanjan aikana mutta ehdottomasti sen päätteeksi koulun vastuuryhmä kirjoittaa sekä raportoi (mahdollisista) saavutetuista säästöistä sponsorille ja koko koululle.
6. Palkitseminen: Palkitkaa esim. aktiivisimmat luokat, jotka ovat tehneet merkittävimpiä säästöjä energiankulutuksessa mitattavan ajanjakson aikana. Palkintona voi olla sähkönkulutuksessa säästetyt eurot esim. ko. luokan opintoretkikassaan. Vaihtoehtoisesti säästetty summa voidaan jakaa kaikkien koulun luokkien kesken tasan, jolloin jokainen luokka saa hankkia tarpeitaan vastaavia välineitä.
7. Jatkuvuus: Tavoitelkaa sähkönsäästökampanjan jatkuvuutta koulussa (esim. kaksi viikkoa vuodessa - yksi syys- ja yksi kevätlukukaudella). Sähkön säästämiseen kannattaa kannustaa myös kampanjan päättymisen jälkeen ja integroimaan se osaksi koulun päivittäisiä rutiineja.