Tekstiilien kierrätyskampanja (Sponsorit)
Uusi laki, joka tuli voimaan vuoden 2023 alusta, velvoittaa kierrättämään tekstiilijätteen, jotta tekstiilien elinkaari pitenisi ja sekajätteen määrä vähenisi. Silti moni heittää edelleen kierrätyskelpoisia tekstiilejä sekajätteeseen. Käyttämättömät vaatteet ja tekstiilit kuuluvat joko uusiokäyttöön, poistotekstiileihin tai sekajätteeseen. Kierrätystapa riippuu siitä, ovatko vaatteet hyväkuntoisia, rikkinäisiä vai likaisia. Jos vaate on vain hieman rikki, se kannattaa korjata tai tuunata. Lisäksi kaikkien tulisi pyrkiä pois pikamuodista ja siirtyä kohti kestävää kuluttamista.
Tekstiilien kierrätys omana palveluna, sponsoroituna haasteena vai osana kierrätystapahtumaa?
Voisitteko järjestää tekstiilien keräys- ja kierrätyskampanjan omana palveluna, jossa lapset/nuoret keräävät uudelleenkäytettäviä ja poistotekstiilejä lähipiiristään ja naapurustostaan ja kierrättävät ne asianmukaisesti maksua vastaan? Vai olisitteko kiinnostuneita toteuttamaan kampanjan kenties yrityssponsorin tukemana (ekologinen vastuullisuus)? Vai järjestäisittekö kierrätystapahtuman, kuten (piha)
kirppiksen tai
tavaranvaihtotorin, johon kuuluisi esim. poistotekstiilien, sähkö- ja elektroniikkaromun (SER), kodin vaarallisten jätteiden tai metalliromun keräys yhteistyössä esim. paikallisen jätehuollon tai muiden ympäristöalan yritysten kanssa? Jos saisitte tapahtumaan mukaan
korjausyrittäjiä, he voisivat tuoda esiin omia palveluitaan ja osaamistaan pienten työpajojen, työnäytösten ja korjausten kautta (esim. farkut, kengät, huonekalut ja pyörät). Myös itse tuunattujen tuotteiden myynti toisi mukavan lisän tapahtumaan!
MUISTILISTA:
Huom! Sponsoreita voidaan etsiä myös kohtaamalla heitä kasvotusten tai soittamalla heille puhelu:
Myyntipuhe yritykselle, esim.
"Hei. Minä olen ...(nimi, koulu/ryhmä). Järjestämme tällaisen ... (toiminta-ajatus, missä, milloin). Haluaisitteko tukea meitä ... (rahasumma/tuotteet)? Saatte samalla mainosta ko. kampanjassa / mainoksissa / tapahtumasta kirjoitetussa raportissa, jota voitte jakaa omissa some-kanavissanne. Lähdettekö mukaan?"
- Markkinointi on tärkeä osa kampanjaa:
- tehkää mainosjuliste tai flyeri (lentolehtinen) hyvissä ajoin esim. Canva-ohjelmalla, johon kirjoitatte lyhyesti keräyksen idean, tekstiilien lajitteluohjeet (mielellään vain puhtaita käyttökelpoisia ja käyttökelvottomia tekstiilejä) ja käytännönjärjestelyt sekä aikataulun (suomeksi ja englanniksi)
- viekää mainokset lähikauppojen ilmoitustauluille ja/tai
- toimittakaa flyerit naapuruston ja lähipiirin postilaatikoihin tai somen kautta
- Kampanjan organisointi
- mm. aikataulut, materiaalit, tehtävät, työnjako esim. Tomerat -projektityökalun avulla
- Hyvät käytöstavat asiakaspalvelussa
- tekstiilien lajittelu ja asianmukainen kierrätys esim. opettajan / jätekeskuksen vierailijan avustuksella
- Kampanjan dokumentointi (sponsorit)
- lapset/nuoret raportoivat prosessista lyhyesti (teksti, kuvat ja mahd. videot)
- valmiin raportin eli ESIMERKKI_ Kiitoskirje sponsoreille.pdf 12.13 KB lähettäminen sponsor(e)ille (lapset toteuttavat ohjatusti, ja heidän ajatukset kampanjasta)
- Apukysymyksiä, esim.
- Mitä teimme? Missä? Milloin?
- Miten valmistauduimme kampanjaan?
- Mikä oli yleisfiilis?
- Missä onnistuimme? Miksi?
- Mikä oli haastavaa? Miksi?
- Mitä tekisimme toisin, jos toteuttaisimme tämän kampanjan uudelleen? Miksi?
- Mitä opimme tästä kampanjasta?
- (Mihin haluaisimme/aiomme käyttää sponsorisumman?)
- Yhdessä sovitun summan maksu ryhmän pankkitilille raportin palautuksen jälkeen
Tekstiilien lajitteluohje:
a) Second hand -myynti / lahjoitus (esim. SPR, UFF):
käyttökelpoiset, puhtaat, kuivat ja ehjät tekstiilit
b) Poistotekstiilien keräys (esim. jätekeskukset, kauppakeskukset):
puhtaat, kuivat, käyttökelvottomat ja rikkinäiset tekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet, verhot ja pöytäliinat
c) Sekajäte:
likaiset ja käyttökelvottomat (märät, homeiset ja haisevat) tekstiilit, sekä lisäksi alusvaatteet, sukat, sukkahousut, uima-asut
Huom! Matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet kuuluvat hyväkuntoisina uusiokäyttöön mutta huonokuntoisina sekajätteeseen.
d) Korjaus / tuunaus:
korjauskelpoiset tekstiilit takaisin käyttöön
Huom! Tekstiileistä voidaan irrottaa napit ym. hyödynnettävät osat ja heittää käyttökelvottomat osat poistotekstiileihin tai sekajätteeseen.
Lue lisää tekstiilien kierrätyksestä, esim.