DIY Hyönteishotellit

Hyönteishotellin rakentaminen kannattaa!


HELPPO KORSIHOTELLI MAITOTÖLKISTÄ

Tarvikkeet:

Toimi näin:
1.
Kerää korret kuivumaan joitakin viikkoja ennen rakennustalkoita, että kosteus ehtii haihtua.
2. Leikkaa korret poikki solmua ennen ja sitten läheltä seuraavaa solmua niin, että korsiin jää mahdollisimman pitkä avoin tila.
3. Leikkaa maitopurkki auki niin, että kaksi sivua jää kahta muuta sivua pidemmäksi. Pidemmistä sivuista muodostuu hotellille harjakatto, joka pitää korret suojassa sateelta.
4. Levitä purkin pohjalle reilusti puuliimaa ja lado korret purkkiin solmukohta edellä. Liima estää lintuja nokkimasta hotellia rikki.
5. Liiman kuivuttua voi purkin ympäri kiskaista vielä nippusiteen tai narun napakaksi lisävahvistukseksi. Varo, etteivät korret muserru.
6. Maalaa tai koristele purkki haluamallasi tavalla.
7. Ripusta valmis hyönteishotelli ulos noin 1-1,5 metrin korkeuteen siten, että korret ovat vaakatasossa, lippa suojaa sateelta ja tuulelta ja hotellin suu on kohti aamuaurinkoa. Hyvä paikka on esimerkiksi talon tai varaston seinä, pensasaita tai vaikkapa kerrostalon parveke. Sijoita hotelli lähelle mehiläisten ja muiden pölyttäjien suosimia kasveja, kuten yrttejä, runsaskukkaisia kasveja, kotoperäisiä pensaita tai puita. Sijoita hyönteishotelli siis siten, että voit antaa sen olla samassa paikassa pitkään. Sen jälkeen, kun hotelliin on tullut asukkaita, hyönteishotellia ei tule siirtää. Syksyllä hotelli kannattaa kuitenkin nostaa joko kylmävarastoon tai peittää, etteivät linnut pääse nokkimaan talvehtivien hyönteisten pesiä. Pidä huoli, että kosteus pääsee edelleen haihtumaan ja korret eivät homehdu. Muista nostaa hotelli takaisin ulos keväällä! Hyönteishotelli ei vaadi varsinaista ylläpitoa. Jos koloja siivoaa, saattaa tulla poistaneeksi myös kehittyvät poikaset. Siksi varmempaa on antaa pölyttäjien käyttää hotellia, miten parhaaksi näkevät.


KOMEA PUUKERROSTALO

Tarvikkeet:

Toimi näin:
1.
Kerää korret kuivumaan joitakin viikkoja ennen rakennustalkoita, jotta kosteus ehtii haihtua. Myös käytettävän puun täytyy olla kuivaa.
2. Pilko korret mattoveitsellä niin, että korsiin jää mahdollisimman pitkä avoin tila. Poraa klapeihin vähintään 10 cm syviä, erikokoisia reikiä. Hyönteiset eivät siedä tuoretta pihkaa, joten valitse mieluiten koivua.
3. Sahaa hotellille seinät, lattia ja katto. Jätä kattolauta sen verran hotellia pidemmäksi, että se suojaa sateelta. Esim. seinät 25x15 cm, katto 20x15 cm ja lattia 15x17cm.
4. Ruuvaa seinät ja lattia kiinni. Katto kannattaa ruuvata vasta lopuksi.
5. Puukolot ladotaan ensin hotellin pohjalle. Ne voi tarvittaessa kiinnittää ruuveilla tai puuliimalla.
6. Leikkaa ja taittele kartongista yläosaan sopiva, takaseinän peittävä pala. Jätä reunat pidemmiksi tai kiinnitä niihin nippusiteet, jotta korret saa tarvittaessa vaihdettua.
7. Levitä kartongille reilusti puuliimaa ja lado korret hotelliin solmupää edellä. Varmista, että ne jäävät kunnolla kiinni, etteivät linnut pääse repimään niitä irti.
8. Ruuvaa katto kiinni.
9. Ripusta valmis hyönteishotelli ulos noin 1-1,5 metrin korkeuteen siten, että korret ovat vaakatasossa, lippa suojaa sateelta ja tuulelta ja hotellin suu on kohti aamuaurinkoa. Hyvä paikka on esimerkiksi talon tai varaston seinä, pensasaita tai vaikkapa kerrostalon parveke. Sijoita hotelli lähelle mehiläisten ja muiden pölyttäjien suosimia kasveja, kuten yrttejä, runsaskukkaisia kasveja, kotoperäisiä pensaita tai puita. Sijoita hyönteishotelli siis siten, että voit antaa sen olla samassa paikassa pitkään. Sen jälkeen, kun hotelliin on tullut asukkaita, hyönteishotellia ei tule siirtää. Syksyllä hotelli kannattaa kuitenkin nostaa joko kylmävarastoon tai peittää, etteivät linnut pääse nokkimaan talvehtivien hyönteisten pesiä. Pidä huoli, että kosteus pääsee edelleen haihtumaan ja korret eivät homehdu. Muista nostaa hotelli takaisin ulos keväällä! Hyönteishotelli ei vaadi varsinaista ylläpitoa. Jos koloja siivoaa, saattaa tulla poistaneeksi myös kehittyvät poikaset. Siksi varmempaa on antaa pölyttäjien käyttää hotellia, miten parhaaksi näkevät.


Opi lisää, esim.

Sponsori, Myynti, Tapahtuma, Palvelu

Yleisiä ideoita (1.-2.lk, 3.-4.lk, 5.-6.lk)

Mitä eri ikäryhmät voisivat tehdä koululuokan varainhankinnan edistämiseksi? Tarkista yleiset ryhmittelyt, joista voit saada esimerkkejä ikäryhmälle sopivaan toimintaan.

Myynti, Palvelu

Auton siivouspalvelut

Auton siivous ja putsaus on lähes aina ajankohtaista. Tarjotkaa asiakkaalle auton ulkopesua ja/tai sisätilojen siivousta. Voitte laajentaa siivouspalvelua myös muihin kulkuvälineisiin, kuten polkupyöriin. Muistakaa olla tarkkana ja kohdella kulkuvälineitä hellävaroen, jottei niihin tule naarmuja tai muita vaurioita.

Myynti, Palvelu

Digipalvelut

Onko luokallanne digilaitteista kiinnostuneita oppilaita, jotka käyttävät niitä monipuolisesti päivittäin? Tarvitseeko jonkun isovanhempi tai naapuri apua älylaitteen käyttöönotossa tai käytössä? Hyödyntäkää digiosaamistanne ja tarjotkaa palveluita lähipiirille.