DIY Hyönteishotellit
Hyönteishotellin rakentaminen kannattaa!
- Luo koti mehiläisille, kimalaisille, leppäkertuille ja muille hyönteisille hyödyntämällä luonnosta ja kotoasi löytyviä materiaaleja.
- Pölyttäjien asuinpaikan rakentaminen on nopeaa ja helppoa. Hotellin rakentamiseen voi käyttää esim. puuta, maitotölkin tai peltipurkin, ruokokasveja, kuten koiranputkia ja järviruokoja sekä kanaverkkoa, joka suojaa hyönteisiä linnuilta. Vaikka hyönteishotelleissa näkee usein käpyjä, heiniä, olkia ja lehtiä, niistä ei ole hyötyä tärkeimmille suomalaisille pölyttäjälajeille.
- Muista kerätä tarvittavat luonnonmateriaalit vain maasta, ei puista tai pensaista, ja muista kysyä tarvittaessa maanomistajan lupa.
- Tarkista jokaisenoikeudet ja -vastuut ennen keruulle lähtöä!
- Paras vinkki on panostaa erilaisiin "huoneisiin" eli eri kokoisiin pyöreisiin reikiin: hyönteiset pitävät koloista, joista ne saavat turvaa, joihin ne voivat munia munansa ja joissa ne voivat säilyttää ruokansa.
- Kolon suulle ilmestynyt savitulppa on varmin merkki hotellivieraasta, mikä tarkoittaa sitä, että koloon on munittu. Sen alle emo on rakentanut kennoja, joissa on munia ja niistä kuoriutuville toukille varattua ravintoa. Tulpat ilmestyvät pääasiassa alku- ja keskikesällä.
- Hyönteishotellissa pesivät ja talvehtivat hyötyläiset kasvattavat ympäristön ja puutarhan biologista monimuotoisuutta ja säätelevät lehtikirvojen tapaisten tuhohyönteisten kantoja puutarhan, terassin tai parvekkeen kasveissa. Samalla hedelmäpuut, marjapensaat ja kukat saavat tarvitsemansa pölytyksen.
HELPPO KORSIHOTELLI MAITOTÖLKISTÄ
Tarvikkeet:
- maitotölkki
- kuivia, ehjiä koiranputkia ja järviruokoja
- mattoveitsi
- narua tai nippusiteitä
- puuliimaa
- (maalia)
Toimi näin:
1. Kerää korret kuivumaan joitakin viikkoja ennen rakennustalkoita, että kosteus ehtii haihtua.
2. Leikkaa korret poikki solmua ennen ja sitten läheltä seuraavaa solmua niin, että korsiin jää mahdollisimman pitkä avoin tila.
3. Leikkaa maitopurkki auki niin, että kaksi sivua jää kahta muuta sivua pidemmäksi. Pidemmistä sivuista muodostuu hotellille harjakatto, joka pitää korret suojassa sateelta.
4. Levitä purkin pohjalle reilusti puuliimaa ja lado korret purkkiin solmukohta edellä. Liima estää lintuja nokkimasta hotellia rikki.
5. Liiman kuivuttua voi purkin ympäri kiskaista vielä nippusiteen tai narun napakaksi lisävahvistukseksi. Varo, etteivät korret muserru.
6. Maalaa tai koristele purkki haluamallasi tavalla.
7. Ripusta valmis hyönteishotelli ulos noin 1-1,5 metrin korkeuteen siten, että korret ovat vaakatasossa, lippa suojaa sateelta ja tuulelta ja hotellin suu on kohti aamuaurinkoa. Hyvä paikka on esimerkiksi talon tai varaston seinä, pensasaita tai vaikkapa kerrostalon parveke. Sijoita hotelli lähelle mehiläisten ja muiden pölyttäjien suosimia kasveja, kuten yrttejä, runsaskukkaisia kasveja, kotoperäisiä pensaita tai puita. Sijoita hyönteishotelli siis siten, että voit antaa sen olla samassa paikassa pitkään. Sen jälkeen, kun hotelliin on tullut asukkaita, hyönteishotellia ei tule siirtää. Syksyllä hotelli kannattaa kuitenkin nostaa joko kylmävarastoon tai peittää, etteivät linnut pääse nokkimaan talvehtivien hyönteisten pesiä. Pidä huoli, että kosteus pääsee edelleen haihtumaan ja korret eivät homehdu. Muista nostaa hotelli takaisin ulos keväällä! Hyönteishotelli ei vaadi varsinaista ylläpitoa. Jos koloja siivoaa, saattaa tulla poistaneeksi myös kehittyvät poikaset. Siksi varmempaa on antaa pölyttäjien käyttää hotellia, miten parhaaksi näkevät.
KOMEA PUUKERROSTALO
Tarvikkeet:
- lautaa ja saha
- kuiva parrunpätkä, klapeja tai koivulautaa
- kuivia, ehjiä koiranputkia ja järviruokoja
- muovitettua pahvia (esim. tyhjiä kakkurasioita tai maitotölkkejä)
- ruuveja ja ruuvimeisseli
- nippusiteitä tai narua
- mattoveitsi
- puuliimaa
- pora ja poranteriä: 4, 6 ja 8 mm
Toimi näin:
1. Kerää korret kuivumaan joitakin viikkoja ennen rakennustalkoita, jotta kosteus ehtii haihtua. Myös käytettävän puun täytyy olla kuivaa.
2. Pilko korret mattoveitsellä niin, että korsiin jää mahdollisimman pitkä avoin tila. Poraa klapeihin vähintään 10 cm syviä, erikokoisia reikiä. Hyönteiset eivät siedä tuoretta pihkaa, joten valitse mieluiten koivua.
3. Sahaa hotellille seinät, lattia ja katto. Jätä kattolauta sen verran hotellia pidemmäksi, että se suojaa sateelta. Esim. seinät 25x15 cm, katto 20x15 cm ja lattia 15x17cm.
4. Ruuvaa seinät ja lattia kiinni. Katto kannattaa ruuvata vasta lopuksi.
5. Puukolot ladotaan ensin hotellin pohjalle. Ne voi tarvittaessa kiinnittää ruuveilla tai puuliimalla.
6. Leikkaa ja taittele kartongista yläosaan sopiva, takaseinän peittävä pala. Jätä reunat pidemmiksi tai kiinnitä niihin nippusiteet, jotta korret saa tarvittaessa vaihdettua.
7. Levitä kartongille reilusti puuliimaa ja lado korret hotelliin solmupää edellä. Varmista, että ne jäävät kunnolla kiinni, etteivät linnut pääse repimään niitä irti.
8. Ruuvaa katto kiinni.
9. Ripusta valmis hyönteishotelli ulos noin 1-1,5 metrin korkeuteen siten, että korret ovat vaakatasossa, lippa suojaa sateelta ja tuulelta ja hotellin suu on kohti aamuaurinkoa. Hyvä paikka on esimerkiksi talon tai varaston seinä, pensasaita tai vaikkapa kerrostalon parveke. Sijoita hotelli lähelle mehiläisten ja muiden pölyttäjien suosimia kasveja, kuten yrttejä, runsaskukkaisia kasveja, kotoperäisiä pensaita tai puita. Sijoita hyönteishotelli siis siten, että voit antaa sen olla samassa paikassa pitkään. Sen jälkeen, kun hotelliin on tullut asukkaita, hyönteishotellia ei tule siirtää. Syksyllä hotelli kannattaa kuitenkin nostaa joko kylmävarastoon tai peittää, etteivät linnut pääse nokkimaan talvehtivien hyönteisten pesiä. Pidä huoli, että kosteus pääsee edelleen haihtumaan ja korret eivät homehdu. Muista nostaa hotelli takaisin ulos keväällä! Hyönteishotelli ei vaadi varsinaista ylläpitoa. Jos koloja siivoaa, saattaa tulla poistaneeksi myös kehittyvät poikaset. Siksi varmempaa on antaa pölyttäjien käyttää hotellia, miten parhaaksi näkevät.
Opi lisää, esim.