ESIMERKKI: Turvallisuussuunnitelma (Huoltajat)
TURVALLISUUSSUUNNITELMA
- Etukäteen tutustutaan retkikohteen mahdollisuuksiin ja riskeihin mahdollisten vaarojen ehkäisemiseksi:
- Kohde valitaan siten, että opintoretki tai leirikoulu voidaan toteuttaa turvallisesti oppilaat ja heidän käyttäytymisensä huomioon ottaen. Riskien hallinnassa auttaa, kun ne tiedostaa ja arvioi ennalta. On syytä välttää kohteita, joissa vaara on ilmeinen ja valvonta vaikeaa, esimerkiksi kylpylöitä.
- Liikkuminen opintoretkikohteessa oppilaiden ikä ja valmiudet huomioiden: jos oppilaat liikkuvat retkellä itsenäisesti pienemmissä ryhmissä, heidän kanssa on sovittava etukäteen yhteydenpitotavat ja kokoontumisajat sekä -paikat eksymisen varalta. Huom! Kukaan oppilaista ei saa jäädä yksin.
- Kriisitilanteiden varalle tarvitaan ohjeet: miten toimitaan, jos esimerkiksi joku sairastuu tai joutuu onnettomuuteen, on päihtynyt, tapahtuu varkaus tai joku joudutaan lähettämään kesken retken kotiin.
- Pahimpien mahdollisten skenaarioiden kirjaaminen ja niihin varautuminen on tärkeää, sillä silloin retken aikana ei tule yllätyksiä.
- Selvitys vakuutusten voimassaolosta koulun ulkopuolella toteutettavan opetuksen aikana sekä mahdolliset lisävakuutukset:
- Vakuutusasiat saattavat vaihdella kunnittain, joten rehtorilta on aina varmistettava, mitä vakuutuksia koulu tarjoaa.
- Mahdolliset lisävakuutukset voidaan maksaa luokan retkikassasta, jos niin yhdessä päätetään (henkilökohtainen / ryhmävakuutus).
- Koulun vuosisuunnitelmaan kirjatun opintoretken tai leirikoulun aikana kunta on lainsäädännöllisesti vastuussa oppilaiden mahdollisten vahinkojen ja tapaturmien korvaamisesta. Opintoretken aikana oppilailla on voimassa samanlainen vakuutusturva kuin tavallisen koulupäivän aikana. Vakuutus ei kuitenkaan sisällä oppilaiden matkatavaravakuutusta, joten vanhempia tulee informoida ko. vakuutuksen ottamisesta.
- Koulun vuosisuunnitelmaan kirjattu opintoretki nähdään opettajan virkamatkana ja siten osana hänen työtään, joten opettaja on retkellä ollessaan vakuutettuna lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Myös koulun muu henkilökunta, kuten koulunkäyntiavustajat, ovat samoin tavoin vakuutettuja. Lisäksi kunta on saattanut vakuuttaa koulun henkilökunnan muilla vakuutuksilla.
- Opintoretkelle lähtevät huoltajat ovat yksityishenkilöitä, minkä vuoksi he ovat itse vastuussa omista vakuutuksistaan. Retkelle lähtiessä huoltajille suositellaan ainakin tapaturmavakuutusta. Yhdessä voidaan sopia, että valvojiksi lähtevien huoltajien vakuutukset maksetaan luokan retkikassasta.
- Jos opintoretki suuntautuu ulkomaille, kaikilla osallistujilla tulee olla mm. passi, rokotukset, matkustaja- ja matkatavaravakuutus sekä muut tarvittavat dokumentit.