Opettajan oikeudet ja vastuut
Opettajan OIKEUDET
- Opintoretkien ja niihin liittyvän varainhankinnan järjestäminen on opettajalle vapaaehtoista, joten opettajaa ei voi velvoittaa niiden järjestämiseen. Opintoretket ovat siis vapaaehtoinen lisä koulun toimintaan.
- Opettaja voi pelkästään vastuuseen ja turvallisuusuhkiin vedoten todeta, ettei opintoretkeä tai leirikoulua voida järjestää. Tätä mielipidettä on silloin kunnioitettava ja yhdessä etsittävä muita toimintatapoja.
- Vaikka opintoretkiprosessi olisi aloitettu, on opettajalla oikeus perua matka, jos hän katsoo, ettei matkalle lähtevä luokka tai ryhmä hänen mielestään kykene suoriutumaan matkan haasteista.
- Opettaja ei saa toimia rahastonhoitajana, eikä hänellä voi olla tilinkäyttöoikeuksia luokan tilille.
- Koulun vuosisuunnitelmaan kirjattu opintoretki on opettajan työtä ja siten virkamatka, joten hänelle maksetaan siitä virkaehtosopimuksen mukaiset korvaukset.
- Opettaja ja oppilaat kuuluvat opintoretken ajan (sis. matkat) opetuksen järjestäjän ottaman vakuutuksen piiriin, joka on samanlainen vakuutusturva kuin tavallisen koulupäivän aikana. Opettajan virkamatka on vakuutettu lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella.
- Opettajan vaihtuessa aikaisempi päätös opintoretkestä ei velvoita uutta opettajaa, mutta pitkälle valmisteltu opintoretki/leirikoulu pyritään kuitenkin toteuttamaan, mikäli mahdollista.
- Oikeudet opintoretkiin liittyen:
a) Opettaja on valmis osallistumaan päivän kestävälle opintoretkelle.
b) Opettaja on valmis osallistumaan päivän kestävälle opintoretkelle tai yön yli kestävälle opintoretkelle, esim. leirikoulu (1-4 yötä).
c) Opettaja ei halua osallistua millekään opintoretkelle (syynä esim. vastuuseen ja turvallisuuteen liittyvät riskit).
Opettajan VASTUUT
- Jos opettaja valitsee opetusmenetelmäkseen opintoretken, kuten leirikoulun, joka kirjataan koulun vuosisuunnitelmaan, se on osa perusopetusta ja siten sen tavoitteiden tulee kytkeytyä opetussuunnitelmaan.
- Opettaja on aina jakamattomassa vastuussa oppilaistaan koko opintoretken ajan. Retki alkaa ja päättyy aina koululta, jonne opettaja itse huolehtii oppilaat. Vanhempien erikoisluvalla oppilas voi lähteä opintoretkeltä sovitusti jo aiemmin.
- Opettaja on vastuussa oppilaista myös silloin, kun opintoretkelle lähtee mukaan muitakin aikuisia, kuten oppilaiden huoltajia, tai kun toimintaa ohjaa ulkopuolinen asiantuntija.
- Koska opettajan vastuu oppilaista on jakamaton, on opettajalla päätäntävalta myös matkakohteesta ja siihen liittyvistä järjestelyistä. Opettajalla on siis oikeus turvallisuuteen vedoten kieltäytyä esimerkiksi tietyistä matkakohteista.
- Opettaja on aina mukana luokan opintoretkillä ja vastaa niiden käytännön toteutuksesta.
- Rehtorin ja opettajan on oltava selvillä huoltajien keskuudestaan valitsemista vastuuhenkilöistä, varainhankinnan tavoista sekä varojen kertymisestä.
- Kouluajan ulkopuolella tapahtuvan varainhankinnan vastuu on huoltajilla, mutta jos tapahtumaan tai projektiin liittyvä osuus, kuten kuvis/käsityön valmistus, marjanpoiminta tai roskien keruu tapahtuu koulupäivän aikana, opettaja on vastuussa oppilaista ja koulun vakuutukset ovat silloin voimassa.
- Koululla tulee olla selkeät ohjeet koulupäivän puitteissa tapahtuvasta varainhankinnasta (luokkien ja ryhmien yhdenvertaisuus).
- Selkeä ja tehokas viestintä (sähköisesti, paperikopioina ja tarvittaessa eri kielille käännettynä) pitää toiminnan läpinäkyvänä.
- Opettaja ei saa kuljettaa oppilaita omalla autollaan. Kulkuvälineitä käytettäessä tulee käyttää julkisen liikenteen palveluja.
- Mikäli luokan oma opettaja on estynyt lähtemään opintoretkelle esimerkiksi sairastumisen vuoksi, päättää rehtori tarvittaessa sijaisjärjestelyistä tai mahdollisesta opintoretken perumisesta/keskeyttämisestä. Retki voidaan perua turvallisuussyistä.