Huoltajien ja oppilaiden oikeudet ja vastuut
Huoltajien ja oppilaiden OIKEUDET
- Jokaisella oppilaalla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua koulun opetussuunnitelman ja siihen perustuvan vuosisuunnitelman mukaiseen opintoretkeen.
- Koska opintoretkien tulee kytkeytyä opetussuunnitelmaan, ne ovat siten osa perusopetusta. Perusopetus on maksutonta (16 §).
- Yhdenvertaisuuslaki kieltää ihmisten asettamisen eri asemaan ilman hyväksyttävää perustetta (6 §).
- Opintoretket ja niihin liittyvä varainhankinta ovat huoltajille ja oppilaille vapaaehtoista toimintaa.
- Oppilailla on oikeus olla mukana heitä koskevassa päätöksenteossa ja heidän mielipidettään on kuultava. Oppilaiden osallistuminen opintoretken suunnitteluun (esim. retkikohteen valinta, retkiohjelman rakentaminen, opintoretken pelisäännöt) ja varainhankintaan (esim. tapahtumien, tuotemyynnin ja palveluiden organisointi) ovat luontevia tapoja osallisuuden vahvistamiseen.
- Rahoituksen hankkimiseksi tehty työ ei saa olla edellytys, este tai kynnys oppilaan opintoretkeen osallistumiselle.
- Kaikki opintoretkeä varten kerättävät varat ovat jokaiselle luokan oppilaalle yhteisesti kuuluvaa omaisuutta riippumatta lapsen tai lapsen perheen panostuksesta luokan varainhankintaan. Kerättyjä rahoja ei siis voi "korvamerkitä" tietyille oppilaille.
- Jos retkellä on keskenään vaihtoehtoista ohjelmaa, oppilaan valintamahdollisuus ei voi perustua siihen, onko joku ohjelma maksullinen ja toinen maksuton. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus valita myös maksullinen vaihtoehto riippumatta omasta tai perheen osallistumisesta varainhankintaan.
- Opintoretkivaihtoehtoja:
a) päivän kestävä opintoretki: tarvitaan vähemmän varainhankintaa, ei niin paljon byrokratiaa, vähemmän valvojia, jos esim. koulunkäynninohjaaja voi osallistua retkelle
b) yön yli kestävä opintoretki, esim. leirikoulu (yleensä 1-4 yötä): tarvitaan enemmän varainhankintaa, enemmän byrokratiaa, enemmän valvojia
Huoltajien ja oppilaiden VASTUUT
- Opintoretket, kuten leirikoulu on yleensä mahdollista toteuttaa, jos huoltajat sitoutuvat varainhankintaan. Koulun vuosisuunnitelmaan kirjataan, että varainhankinta on huoltajien tehtävä ja heidän vastuullaan.
- Huoltajat perustavat luokalle luokkatoimikunnan tai huoltajien tiimin. Luokkatoimikunnan perustaminen voi lähteä liikkeelle yksittäisen huoltajan aloitteesta. Luokkatoimikunnan perustamiskokoukseen tulee kutsua luokan kaikki huoltajat. Luokanopettaja voi välittää valmiin kutsun kaikille huoltajille.
- Luokkatoimikunnan perustamisen yhteydessä tulee tehdä pöytäkirja tai vastaava laillisuusasiakirja pankkitilin avaamista varten (ks. Luokan pankkitilin perustaminen).
- Huoltajista 1-2 henkilöä toimii rahastonhoitajina.
- Huoltajat avustavat oppilaita projekteissa ja tapahtumien järjestämisessä (omavastuu kouluajan ulkopuolella).
- Varainhankinnassa huomioitavaa:
- Realististen tavoitteiden ja aikataulun asettaminen (riittävästi aikaa).
- Oppilaiden osallistaminen varainhankintaan liittyviin projekteihin ja tapahtumiin yhdessä huoltajien kanssa.
- Huom! Tuotemyyntityöhön tarvitaan alle 15-vuotiailta huoltajien kirjallinen suostumus.
- Huoltajalla on vastuu oman lapsensa vapaa-aikana tapahtuvasta varainhankinnasta, esim. myyntityön turvallisuudesta ja lapsen vakuutusturvasta. Huoltaja arvioi varainhankintaan liittyvän toiminnan riskit ja vaarat oman lapsensa osalta.
- Koulu voi tarvittaessa tarjota tilat varainhankintaan liittyviin tapahtumiin kouluajan ulkopuolella, mutta koulun tiloissa järjestettävistä tapahtumista ovat vastuussa huoltajat, ei koulu.
- Jos tapahtumaan tai projektiin liittyvä osuus, esim. kuvis/käsityön valmistus, marjanpoiminta tai roskien keruu tapahtuu koulupäivän aikana, opettaja on vastuussa oppilaista ja koulun vakuutukset ovat silloin voimassa.
- Huoltajat pitävät opettajan ja koulun ajan tasalla esim. luokan rahatilanteesta ja vastuuhenkilöistä (pankkitili, tapahtumat ja projektit, jne.).
- Selkeä ja tehokas viestintä (sähköisesti, paperikopioina ja tarvittaessa eri kielille käännettynä) pitää toiminnan läpinäkyvänä. Esimerkiksi luokkatoimikunnan / huoltajien tiimin kokoontumisten muistiot on hyvä laittaa tiedoksi kaikille luokan huoltajille sekä opettajalle.
- Kannustava ilmapiiri, yhdessä tekeminen ja onnistumisista iloitseminen.
- Opintoretkelle valvojiksi lähtevät oppilaiden huoltajat, jotka ihannetapauksessa ovat sekä miehiä että naisia (esim. sauna- ja uintivuorot), auttavat opettajaa seuraamaan ja ohjeistamaan opintoretken toimintaa niin, että se toteutuu pelisääntöjä noudattaen. Huoltajilla ei ole kuitenkaan opettajalle kuuluvaa vastuuta ja oikeuksia oppilaiden ojentamiseen.
- Opintoretken aikana oppilailla on voimassa samanlainen vakuutusturva kuin tavallisen koulupäivän aikana. Vakuutus ei kuitenkaan sisällä oppilaiden matkatavaravakuutusta, joten vanhempia tulee informoida ko. vakuutuksen ottamisesta.
- Huoltajat eivät ole vakuutettuina opintoretkillä järjestäjän puolesta, vaan heillä on oltava oma vakuutus tai heidät on vakuutettava erikseen luokan yhteisistä varoista.
- Kaikki opintoretkeä koskevat kirjalliset suunnitelmat ja sopimukset kannattaa säilyttää siihen saakka, kunnes opintoretki on tehty.